luni, 10 septembrie 2018

Falafel - o reteta marocana perfecta



Falafel este o reteta marocana de care am devenit dependenta de la prima degustare.
Este drept ca am adaptat-o putin, am facut-o mai "europeana", insa am pastrat cateva principii esentiale ale retetei de baza.
Falafel  este  gustarea ideala pentru micul dejun puse pe o bruscheta, sau pentru un  pranz  satios alaturi de orez, ori la cina alaturi de-o salata verde sau de baby-spanac (cum am servit noi).

Este o reteta simpla, extrem de gustoasa care are baza formata din boabe de naut.
Noi am ales boabe de naut SanoVita pentru calitatea acestora, fiind boabe bine alese, fara impuritati, la  un pret foarte bun.
Am folosit pentru aceasta reteta de Falafel doar jumatate de punga.

Nota.
Pentru aceasta reteta folosim nautul crud (nefiert) pe care il punem la inmuiat in apa cu sare pentru 8-10 ore (sau peste noapte). Pentru aceasta reteta nu se foloseste nautul din conserva care este deja fiert.




Ingrediente

  • jumatate punga de naut SanoVita
  • 2 cepe  de marime medie
  • 3-4 catei de usturoi
  • o legatura mare de patrunjel proaspat
  • 4 linguri de faina
  • sare
  • piper
  • jumatate de ardei usturat
  • ulei pentru prajit

Falafel par mai degraba a fi "chiftele" dar au un gust extraordinar de bun.


 

Cum procedam?

  1. Spalam nautul care a fost pus la inmuiat si-l punem intr-un robot cu lama "S" pentru  a se marunti bine.
  2. Adaugam ceapa, usturoiul, ardeiul usturat si patrunjelul si continuam  maruntirea cu ajutorul robotului de bucatarie
  3. Adaugam sare si piper dupa gust
  4. La final adaugam si faina si mai mixam un minut
 


Asa va arata compozitia finala: usor lipicioasa dar in acelasi timp usor faramicioasa, dar din aceatsa compozitie se pot forma cu usurinta bilute.
Se prajesc in ulei incins pana capata o culoare maronie. Chiar daca prima senzatie este ca aceste bilute sunt arse la exterior este doar o impresie. Asa trebuie sa arate! Altfel in interior nu vor fi bine facute.


Falafel sunt crocante la exterior si moi in interior.
Daca le pregatiti o singura data va asigur ca vor fi preferate in bucataria voastra.

Nu stiu cum ies cu alt tip de  naut pentru ca eu l-am preparat doar cu nautul de la SanoVita si chiar daca ne facusem "planuri" ca vom aveam si pentru pachetul de a doua zi, le-am savurat imediat pe toate, cu o salata mare de spanac proaspat.

Citeste si reteta de orez cu prune! Fac un duo perfect impreuna la masa de pranz.


De ce sa incluzi in alimentatia ta nautul?

Pentru ca:
  • este un produs vegetal cu o cantitate mare de proteine; poate sa inlocuiasca cu succes proteinele din carne. 
  • contine fosfor, fier, magneziu, mangan, zinc, calciu, triptofan
  • previne aparitia constipatiei datorita continutului de fibre
  • datorita fierului previne aparitia anemiei, iar impreuna cu magneziul determina o energizare a organismului
  • este un aliment care nu contine gluten astfel incat poate fi consumat si de cei cu boala celiaca
  • are un usor efect diuretic
  • este de un real ajutor pentru femeile aflate in perioada de premenopauza combatand efectele nedorite ale acesteia prin fitonutrientii existenti


Incercati aceasta reteta cu naut! Este foarte gustoasa!




15 comentarii:

  1. Pana acum am mancat doar naut fiert din conserva deoarece nu stiam retete pentru a-l gati pe cel nefiert. Arata atat de gustos aceste falafele, cu siguranta voi incerca reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este extrem de bun! Noua ne-a placut in combinatia aceasta!

      Ștergere
  2. La cat de bine arata nu ma indoiesc ca sunt si foarte gustoase. Daca iti spun ca nu am mancat niciodata naut,desi mi-am propus de atatea ori sa cumpar, ma crezi? Am auzit ca este foarte bun si in curele de slabire

    RăspundețiȘtergere
  3. chiar am facut si eu falafel acum vreo 2 zile, dar nu cu naut, ci dintr-un mix cu pudra de mazare. e super interesant si acela!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am mancat niciodata falafel, nu stiu ce gust are si daca mi-ar placea. Totusi arata tare bine si parca m-ar tenta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Seamana cu chiftelele la gust, dar sunt mult mai gustoase!

      Ștergere
  5. Am incercat si eu sa fac falafel, dar nu au fost prea reusite, data viitoare incerc alta reteta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu am mancat niciodata dar sunt convinsa ca sunt delciioase, la cat de bine arata.

    RăspundețiȘtergere
  7. N-am mancat doar ca am auzit de ele. Sunt o mare iubitoare de naut si cred ca mi-ar placea. Poate incerc si eu reteta ta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca iti palce nautul aceasta reteta o vei adora!

      Ștergere
  8. La cat de mult iubesc eu nautul, aceasta reteta va fi exact pe placul meu. Eu pana acum consumam nautul doar in salta sau tras putin la tigaie

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu n-am gustat niciodata naut. Chiar nu stiu ce gust are, dar preparatul tau pare gustos.

    RăspundețiȘtergere