marți, 24 octombrie 2017

Placinta cu mere si caramel sarat


Daca este toamna este cu miros de placine!
 Dupa prefetinte: de mere sau de dovleac!
 Eu astazi am preferat o reteta de placinta cu mere.
 Zilele trecute m-am bucurat impreuna cu Jasmine de joc si joaca in gradina, fiind cred ultimele zile insorite de toamna. Printre activitati s-a regasit si culegerea unui mar.
 De aceea si alegerea acestei retete (insa nici o grija ca urmeaza placinta de dovleac)

Ingrediente:

  • 3-4 mere cu coaja cu tot (daca sunt din gradina proprie asa cum le avem noi, pentru ca de cele din comert nu garantez ca nu ar avea coaja ceruita)
  • foietaj-aluat pufos (eu n-am avut timpul necesar sa fac azi un aluat in casa, asa ca m-am bazat pe cel de la Linco- care nu m-a dezamagit niciodata)
  • putin gem sau lapte condensat(nu din cel pentru cafea, ci din acela la cutie care este gros)
  • cateva lingurite de zahar
  • jumatate de lamaie 
 


 Cum procedam?
  1. Intr-un vas cu apa rece punem lamaia taiata felii
  2. Merele se feliaza foarte subire si se pun in vasul cu apa rece si lamaie pentru a nu se oxida
  3. Foaia de placinata se deruleaza pe suprafata de lucru si se taie un rotund cu ajutorul unei farfurii
  4. Se aseaza foaia pe tava (dupa ce aceasta a fost tapetata cu hartie de copt)
  5. Se unge centrul foii cu lapte condensat sau gem
  6. Feliie de mar se aseaza subforma de evantai pe foaia de placinta, insa se lasa 2-3 cm din capetele acesteia libere





7.Pe margine se cresteaza usor cu o furculita pentru decor si se presara putin zahar deasupra
8.Se introduce in cuptorul preincalzit .Datorita faptului ca marginile au ramas libere, acestea se vor umfla frumos.

Se serveste cu inghetata sau cu sos de caramel sarat...sau cu ambele (cum am facut eu)

 Sosul de caramel sarat

Ingrediente:
  • o cana de zahar(150 de gr)
  • smantana pentru gatit(33%grasime)- o cana
  • un praf de sare(eu am folosit sare roz de Himalaia)
  • un cub de unt

Cum procedam?

  1. Intr-o cratita(eu am avut tuci) se pune zaharul la caramelizat(atentie ca se poate arde foarte usor si din acest motiv va recomand sa nu plecati de langa aragaz)
  2. Se adauga smantana si se amesteca energic(face un fel de 'bulbuci' si frige extrem de rau ...asa ca atentie maxima)
  3. Se amesteca energic cateva minute si se adauga untul 




 Daca este bun?

 Este sosul de caramel perfect!

 E adevarat ca eu am exagerat utin cu el pentru ca mie imi place extrem de mult gustul de caramel discret sarat.
 Daca si voua va place carameleul acesta , atunci neaparat nu rata reteta mea de maine : Caramel-late!

..si nu se putea fara inghetata ...pentru ca asa e la mine :"nici o zi fara inghetata!"
 Neaparat sa incercai reteta pesntru ca este extrem de usoara!

6 comentarii:

  1. Nu stiamde caramelul sarat. Mersi. Eu fac placinta cu mere, dar cum ai aranjat-o tu, sub forma de tarta, imi place, voi face cu prima ocazie si eu asa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da...si eu faceam innainte altfel, dar intr-o zi am vazut pe youtube la o doamna din America in felul acesta si mi s-a parut mult mai apetisanta.

      Ștergere
  2. Merele sunt fructele mele preferate. Caramaelul - gustul de care nu mă pot satura. Așa că ar fi o rețetă numai de incercat in weekend.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da...la fel si in cazul meu. Zilele acestea cred ca m-am "reprofilat" pe caramel :)

      Ștergere
  3. Vai de mine, cum arata! Ma pun si eu sa o fac saptamana asta, sper sa-mi iasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu are cum sa nu-ti iasa pentru ca este o reteta extrem de simpla!Iar gustul este...YAM!

      Ștergere