joi, 3 august 2017

Rico si Oskar- Umbrele misterioase
Autor: Andreas Steinhofel
Grupul Editorial  All
Desene Peter Schossow
Numar pagini:180
Traducere din limba germana: Monica Grigore

 


Rico este un baietel "misterios dotat" care-si da propriile definitii, asa cum le percepe el:
     
        "Probabil ca a sosit momentul sa declar ca ma numesc Rico si sunt un copil misterios dotat"

 Poate parea un copil normal la prima vedere, dar este acel copil care are propriile idei, propria imaginatie, dar mai presus de toate, observa detalii acolo unde toti ceilalti nu le vad.
  Pentru el, o macaroana "mizerabila si manjita"care era pe trotuar reprezinta ceva demn de-a fi oferit doamnei Dahling.

  In schimb, Oskar , este acel pusti care poarta o casca de motociclist pe cap(chiar daca este un simplu pieton) pentru a-si proteja "pretiosul creier".
  Primeste sarcina de-a scrie un jurnal de vacanta de la Wehmeyer, chiar daca acesta considera ca ortografia sa era ingrozitoare. Pentru a-l incuraja totusi sa scrie, acesta, ii explica lui Rico ca exista un sistem de "autocorect"(sau- cum ii explica baiatului de "imbunatatire").
  In fiecare capitol al cartii avem cate o definitie a unor cuvinte, asa cum sunt percepute de Oscar; in cazul cuvantului "imbunatatire":


"Functia de imbunatatire:uneori ti se explica un cuvant si apoi din pacate nu-l mai intelegi.Nu imediat, in orice caz. De exemplu, la functia de imbunatatire poti sa te intrebi de ce trebuie sa imbunatatesti ceva , desi functioneaza de mult fara cusur.Si deja pici de fraier!"

 Prietenia dintre Rico si Oskar este una dintre doi copii cu un nivel intelectual total diferit. Este acea prietenie sincera a copiilor, pentru care nu conteaza statutul social sau nivelul intelectual.
 Micile aventuri ale celor doi sunt intrerupte insa de un eveniment nefericit. Oskar este rapit! Rico afla acest lucru chair de la televizor si decide in acel moment ca este singurul in masura sa-si ajute prietenul.

  
  Cum reusesc sa scape cei doi copii?!
  Va las pe voi sa descoperiti aventurile prin care acestia trec in marea "evadare"..."tot aproape joi".  Cartea are acum un pret special la  Grupul Editorial All- avand o reducere de 40% fata de pretul initial.

10 comentarii:

 1. Vai cat e de frumoasa cartea, si cred ca e si putin educativa

  RăspundețiȘtergere
 2. Imi plac astfel de carti care ii invata pe copii ca prietenia este mai presus de apartenenta, inteligenta sau interese.

  RăspundețiȘtergere
 3. o carte de Oskar pentru mine,este superba si se merita citita!

  RăspundețiȘtergere
 4. Hei, citesti carti pentru copii? Si eu o mai fac, dar pe ascuns, sa nu ma vada nimeni.

  RăspundețiȘtergere
 5. O astfel;d e carte ar trebui citita copiilor nostri. Ei trebuie sa invete ca mai presus de bani si lucruri materiale, iubirea si prietenia sunt lucrurile cele mai importante in viata.

  RăspundețiȘtergere
 6. O carte perfecta pentru cei mici

  RăspundețiȘtergere
 7. Ma bucur ca mai gasesc pe la voi recenzii de carti pentru copii. Am nepotei si uneori chiar sunt in pana de idei de cadou. Asa, stiu ce li se potriveste de citit...

  RăspundețiȘtergere
 8. Ce dragut, numele Oskar imi aduce aminte de pestisorul meu .

  RăspundețiȘtergere
 9. Foarte draguta povestea si ilustratiile, sigur o voi cumpara s-o fac cadou copiilor prietenilor.

  RăspundețiȘtergere
 10. Ce carticica draguta! Ma face sa-mi fie si mai dor de copilarie :)

  RăspundețiȘtergere