Infectia de tract urinar(ITU)-diagnosticata prin examen citobacteriologic(urocultura) este o situatie patologica , care are drept urmare patrunderea si multiplicarea bacteriilor in tractul urinar.
ITU-sunt* joase:cistite,uretrite, prostatite(la barbati)
* inalte:pielonefrita acuta/cronica, abcese nefritice
Pacientul -in cabinetul meu medical-vine cel mai adesea cu simptomatologie tipica:
- disurie(dureri la urinat)
- senzatie de usturime la mictiune(exacerbate la sfarsitul mictiunii)
- dureri in etajul abdominal inferior
- paceintul acuza ca prezinta urina tulbure(uneori hematurie)
Daca infectia urinara este de tip "inalt"apare febra, cu dureri in flanc(unilateral cu Giordano pozitiv), frisoane , varsaturi, iar in situatii mai grave se asociaza piuria cu un miros greu al urinii, putrid.
Cel mai frecvent incriminat este E.Coli, dar si Proteus Mirabilis, Klebsiella, Staphylococcus.
O infectie urinara are ca diagnostic paraclinic:urocultura(cel mai corect cu efectuarea antibiogramei-adica cu ce tip de antibiotic tratam infectia urinara)
Un tratament inadecvat al infectiilor urinare , empiric, cu antibiotic-fara efectuarea unei uroculturi-poate determina initial o scadere a intensitatii simptomatologiei, ulterior gravitatea infectiei sa duca la afectare renala.
Cauzele unei infectii urinare sunt:
- consum insuficient de lichide(celebra lozinca 'consumati minimum 2 litri de lichid pe zi'nu este practic spusa in zadar)
- calculi la nivelul tractului urinar
- diverse tulburari anatomice:reflux vezico-uretral, nefropatie de reflux
- la femei -printr-o igiena necorespunzatoare a spermicidelor caer pot duce la modificarea ph-ului vaginal
- diverse afectiuni asociate:diabetul zaharat, imunosupresie
- urinari rare care determina spasm cu reflux vezico-ureteral
Cum tratam infectiile urinare?
- cu antibiotic conform antibiogramei la urocultura
- tratament antialgic sau antiinflamatorii nesteroidiene
- la categoria tratamente naturiste, adjuvante, care si-au dovedit eficacitatea terapeutica:
- cura de ceaiuri diuretice care maresc fluxul urinar:coada calului, codite de cirese , pufulita cu flori mici
- toaleta locala genito-urinara.Intimo No Cist- sapun lichid intimcare echilibreaza ph-ul la nivel vaginal. Sarcina si unele afectiuni -cum ar fi diabetul zaharat-pot predispune la aparitia de cistita, insa prin compozitia sa:Lactobacillus Acidophilus, merisor, Zinc, extract de musetel si galbenele-acest sapun lichid , fara parabeni , previne aceasta afectiune actionand local prin schimbarea ph-ului.Il recomand atat in perioada in care pacientul face tratament cu antibiotic , cat si ulterior dupa termianrea tratamentului medicamentos.Efectul emolient oferit de galbenele -ace ca acest sapun intim sa "respecte fiziologia mucoasei intime", reducand inflamatia locala si senzatia de prurit.
- suplimente nutritive cu merisor pentru infectii urinare - fie sub forma de capsule : NoCist prevent (cutie cu 24 de capsule) care contin pe langa extractul de mesteacan si L-cisteina si extract de afine . Administrare :2 cp/zi .Sunt si sub forma de pliculete NoCist -intensive- administarea unui pliculet seara intr-un pahar cu apa.
Nu se ştie niciodată când apare o infecţie urinară de toată frumuseţea. Pe mine m-a sărit inclusiv în timpul sarcinii. Dar sunt multe viitoare mămici care se confruntă cu aşa ceva.
RăspundețiȘtergereAsa este!
Ștergere