miercuri, 26 octombrie 2016

Cabinet medical din secolul trecut doresc modernizare!

 Daca as face un anunt la "Mica publicitate" ar suna cam asa:"Cabinet medical din secolul trecut , doresc modernizare!Astept variante , sunt deschisa noilor viziuni, dar atentie- nu este acceptat orice si in orice conditii!Cabinetul apartine secolului trecut , stapana secolului prezent!"
  Cabinetul meu este intr-un bloc, undeva foarte aproape de Bucuresti.Chiar daca  suntem in secolul XXI si ai crede ca orice bloc este  dotat cu o centrala termica noi inca avem(aveam mai exact) sobe!Eu sunt la parter , dar ceilalti locatari inca isi  cara lemnele  pe scari!
 Medicii anteriori nu au investit prea mult in acest cabinet , insa eu sosita "din buricul targului" nu m-am putut adapta la ideea de -a face focul in bloc.
  Este adevarat ca in primul an , pana ne-am lamurit despre ce era vorba , am rezistat eroic;fie  cu un calorifer , ba  chiar cu doua  cand ne-au nins pana la genunchi.Ne-am amuzat cand faceam in Ajunul  Craciunului carnati la gura sobei , printre consultatii  , dar anul acesta ne-am decis sa ne modernizam!
  Initial nu prea am stiut cat de incurcate sunt aceste proceduri, dar intr-un final puse cap la cap am reusit sa gasim capatul firului!
  Pentru ca sunt de parere ca fiecare a facut o facultate  pentru a se specializa in domeniul sau , pentru ca eu am facut facultatea de medicina si nu prea aveam habar despre ce este vorba m-am decis sa apelez la specialisti ! Nu de alta , dar cu siguranta "diagnosticul" meu  ar fi fost gresit!
  Nu stiam exact  cum este facut blocul , daca prezinta pierderi de caldura si am hotarat sa-i fac intai un "diagnostic" corect  innainte de-ai da tratamentul corespunzator.

Pasii mei in modernizare au fost:

 1. Audit energetic -stabileste de fapt caracteristicile termince si energetice ale cladirii respective . Pe baza acestuia se decide ulterior ce solutii de reabilitare si modernizare termo-energetica se poate alege , se pun in discutie atat sursele de caldura care se pot realiza in zona respectiva cat si instalatiile de apa calda care trebuiesc alese.Se alege astfel metoda cea mai eficienta , dar si raportul calitate -pret primeaza in ceea ce ma priveste."Diagnosticul pus " de catre specialistii de la AVIZEZ.RO  a fost pus in urma realizarii termografiei.                                                                                                                                                                                     NOTA:Termografia este necesara pentru ca: determina zonele cu pierderi de caldura al oricarei cladiri, identifica infiltratiile excesive de aer , determina zonele predispuse la mucegai sau condens, identifica zone de conducte infundate. Dar cel mai important aspect: reduce factura !
   diferenta intre un bloc reabilitat termic                                                                              care nu pierde caldura si unul nereabilitat termic
 2. Pentru acest audit energetic o echipa se deplaseaza la "locul faptei" pentru masuratori , si alte lucruri ingineresti pe care sincer nu as sti sa vi le detaliez-eu fiind doctor.Dar ceea ce stiu , este ca in momentul in care au sosit la cabinet aveam actele necesare:planurile cabinetului cu schita acestuia si anul in care a fost construit imobilul plus diferite detalii cu privire la peretii exteriori.Ce mi-a placut mie? Faptul ca totul a durat foarte putin!In prag de  iarna- vorba aceea celebra de pe  acum"vara nu-i ca iarna" certificatul energetic s-a realizat foarte repede(in doua zile era deja in mainile mele) . Pentru cei care n-au aflat inca , certificatul energetic este  obligatoriu inca din 2013 (cu siguranta toti cei care au cumparat sau vandut un imobil stiu despre acest aspect) , dar  pentru mai multe informatii legislative va puteti documenta si aici.      Pretul variaza in funtie de mai multe aspecte:de numarul de camere , de compexitatea acestuia , dar cert este ca suma nu depaseste 180-200 de lei(in cazul meu apartament cu 3camere 160 de lei).Vreau sa atrag atentia  asupra unui aspect foarte important!Auditul energetic  si certificatul energetic sunt lucruri distincte!Certificatul energetic este obligatoriu atunci cand se doreste tranzactionarea unei cladiri(vanzare/cumparare) pe cand auditarea energetica este obligatorie pentru reabilitarea de catre consiliile locale/primarii(as fi vrut eu!).Pasul acesta a fost  cred cel mai simplu si mai usor!Pentru ca eu nu am facut nimic!Cand lucreaza altii pentru tine evident ca totul este simplu ! Am aflat in acel moment( si va impartasesc si voua in cazul in care va intereseaza pe viitor) ca acest certificat energetic ieftin se poate trimite si  in  alte orase din tara cu ajutorul postei rapide.                                                                                                                    NOTA:Certificatul energetic este valabil 10 ani!                                                                                                                
 3. Racordarea la apa -canal  si gaze -facute recent in comuna  le-am facut cu cateva luni innainte, pentru ca totul sa mearga mai rapid.Cea mai mare satisfactie a mea a fost cand am daramat sobele!
 4. Tamplaria din lemn am inlocuit-o cu geamuri termopan , iar in ceea ce priveste izolatia am mers pe varianta cea mai buna:vata de sticla cu grosime de 20 cm-pentru ca ne aflam la parterul blocului care prezinta si beci(am izolat inclusiv tavanul beciului pentru a nu pierde caldura).
 5. Am schimbat toate tevile si intraga instalatie apoi ne-am montat calorifere si o centrala termica (fiind cabinet medical si nelocuit in permanenta acolo , ne-am pus si un termostat care sa ne permita o temperatura mai mare in timpul in care suntem fizic in cabinet)
   Mai avem multe imbunatatiri de adus cabinetului , dar ne-am bucurat ca in aceasta iarna avem confortul dorit.
  Chiar daca cele mai frumoase povesti sunt spuse la "gura sobei"am lasat partea aceasta la bunici in varful muntelui  unde Jasmine este rasfatata - iar noi  ne-am modernizat putin , aici in "spatele " Bucurestiului la nici 40 de km distanta -unde facem consultatii medicale.
   Revenind la sloganul de la care am pornit la"Mica Publicitate" acesta este inca de actualitate , (avand in vedere cate proiecte  avem in plan) asa ca daca sunt doritori asteptam sponsorizari !Nota:Acest articol a fost scris pentru SuperBlog proba nr 9 si Avizez.ro 


12 comentarii:

 1. Informatii foarte utile. Orice cladire ar trebui sa primeasca un certificat energetic.

  RăspundețiȘtergere
 2. Un articol extrem de util!
  Mult succes la SuperBlog!

  RăspundețiȘtergere
 3. E greu sa modernizezi o cladire veche, dar sentimentul ca prelungesti viata unei "relicve" e minunat!

  RăspundețiȘtergere
 4. Foc la soba in bloc?! Suna putin cam ciudat dar orice este posibil

  RăspundețiȘtergere
 5. Cred ca orice cladire veche ar merita sa beneficieze de aceste lucrari de modernizare doar ca sunt destul de scumpe.

  RăspundețiȘtergere
 6. Certificatul energetic este foarte important.

  RăspundețiȘtergere
 7. Toate cladirile vechi ar trebui modernizate , macar certificatul energetic sa vada de unde se consuma caldura...

  RăspundețiȘtergere
 8. Informatii utile, chiar nu stiam unele lucruri :)

  RăspundețiȘtergere
 9. Aceste lucruri sunt foarte importante, mai ales la cladirile mai vechi

  RăspundețiȘtergere
 10. Din pacate in secolul XXI avem cladiri improprii si instalatii invechite, dar poate apeland la Fondurile Europene sau la Programul Casa Verde vei face rost de finantari si iti vei putea moderniza cabinetul.

  RăspundețiȘtergere
 11. mie mi-ar fi placut mult sa avem sobe daca stateam la casa!

  RăspundețiȘtergere